A HTTPS jelentősége a rangsorolásban

A Google 2014 augusztusában bejelentette, hogy azon weboldalak, amelyek 2048 bites SSL tanúsítvánnyal hitelesítik magukat pozitívabb megítélést kapnak a találati listán.

A Google szerint ez az előny valóban csak kis mértékben fog beleszámítani a teljes rangsorolási algoritmusba. Valójában a legnagyobb kereső szó szerint azt mondta, hogy jóval kevésbé lesz ez fontos, mint a jó minőségű tartalom. Teszteléseik alapján az összes lekérdezés kevesebb, mint egy százalékát fogja érinteni, de elmondásuk alapján ez az arány a jövőben még változhat. Ezzel szeretnék minden holnap tulajdonost arra ösztönözni, hogy mindenki térjen át a HTTP protokolról a HTTPS-re, hogy a jövőben mindenki biztonságosan tudjon szörfözni az interneten.

Azt is elmondták, hogy a tesztjeik szerint az elkövetkezendő pár hónapban fog csak igazán megmutatkozni a HTTPS pozitív hatása a találati listákon.

Mire érdemes figyelni?

Kell e tartani a HTTP-ről a HTTPS-re való átállástól? Nem igazán. A Google évekkel ezelőtt elmondta, hogy is érdemes ezt meglépni:




Természetesen meg kell tenned a megfelelő lépéseket, hogy ne veszíts látogatókat. Vagyis kommunikálnod kell a google felé, hogy a weboldalad “átköltözött” a HTTP-ről HTTPS-re. Azt ígérték, hogy hamarosan erről több leírást is fognak készíteni, de addig is itt van néhány tipp:

  • első körben azt kell eldöntenünk, hogy milyen tanúsítványra van szükségünk. Ez lehet egyszerű, egy domainre szóló, több domainra szóló, vagy úgy nevezett wildcard tanúsítvány is, amely például sok aldomain esetén használandó
  • használj 2028 bit hosszúságú tanúsítványt, a kulcs hosszúsága biztosítja a böngésződ és a szerver (weboldal) közötti kommunikáció biztonságát
  • használj relatív hivatkozásokat. Vagyis ne http://www. -el kezdődjön a hivatkozásod, hanem egyszerűen csak egy / vonallal. Pl. http://www.veteranlink.hu/blog helyett /blog Ezzel nem fog a protokollok között ugrálni a böngésző, másfelől ennek még onsite előnyei is vannak, hiszen csökken az oldal kód aránya, mellyel viszont nő a tartalom aránya.
  • ellenőrizzük a robots.txt fileunkat, hogy biztosak legyünk benne nem blokkoljuk e a HTTPS protokolt
  • amennyire csak lehetséges engedjük meg a google botoknak, hogy feltérképezhessék oldalunkat, kerüljük a noindex meta tagot is