2015 jóslat: A GOOGLE a Kecske évében

Mit tartogat a jövő év a SEO világ számára? Rovatvezetője Chris Marentis, aki megosztja jóslatait.

Az évnek ezen időszakában az emberek át tekintik az elmúlt időszakot, valamint levonják azokat a következtetéseket, amelyek alapján a következő év talán sokkal jobb lehet. Mivel SEO szakemberek vagyunk, ezért mi sem képzünk kivételt ez alól.

Senki sem vitathatja, hogy a 2014-es évben a SEO területén igen nagy változásokon vagyunk túl. Miközben vissza tekintünk a múltra, érdemes már azon gondolkodnunk, hogy mik a céljaink a közeljövőben.

Mivel nem látunk a jövőbe, érdemes azoktól tanulnunk, akik a SEO területén tisztában vannak a legújabb trendekkel, valamint folyamatosan figyelik és mérik a változásokat.


a kecske éve

Következzen néhány gondolat arról, hogy miként változik majd a SEO az elkövetkezendő 12 hónapban:

A mobil valóság

Hányszor hallottál már arról, hogy mekkora fontossággal bír a mobil SEO, valamint, hogy mekkora hatással van az egyes keresési találatokra? Lassan ez már a SEO történelem része, azonban talán aktuálisabb, mint valaha. Éppen ezért a fontosságát sem szabad alul értékelni. A Google egyre nagyobb hangsúlyt fektet a mobil felhasználói élményekre, ezért a „mobil-barát” tartalmat a rangsorolás során egyre inkább előnyben részesíti.

Éppen ezért 2014 októberében megjelentek a Google Webmester eszköztárában a mobil tartalmakkal kapcsolatos jelentések. A 2014-es év végéhez közeledve a Google hivatalosan is beélesítette legújabb fejlesztését, létrehozta az úgynevezett mobilbarát címkéket, amelynek a lényege, hogy miközben a mobilunkon böngészünk, láthatjuk, hogy az egyes web oldalak átestek-e már az okos telefonra való optimalizáláson. Ebből is látszik, hogy mennyire fontos SEO szempontjából, hogy oldalunkat könnyedén tudják böngészni a látogatók az okos telefonjukról is.

A SEO tartalom függetlenné válása

Manapság már a web oldalakon megjelenített tartalom is a marketing stratégia része, éppen ezért a marketinges szakemberek feladatai közé az is bele tartozik, hogy az adott portálokat folyamatosan ellássák friss tartalommal.

Mivel az internet is folyamatosan fejlődik, éppen ezért a marketing stratégiákat is újra és újra át kell gondolni, hiszen manapság már nem elég, hogy keresőbarát tartalommal látjuk el az adott web oldalt.

Technikai SEO előretörése

Mivel a SEO stratégiai és technikai elemei igen fontosak, így folyamatosan szem előtt kell tartanunk a legújabb trendeket is.
A SEO stratégiai és technikai elemei fontosabbak mint valaha, de már nem teljesen egyértelmű mint korábban, főleg mióta számos eleme megváltozott a technikai részének.

Pierre Far, a Google webmester trendjeinek analizálója a sokak számára ismert HTTPS példát használja illusztráció gyanánt, annak ellenére, hogy a legtöbb internet felhasználó még azzal sincs tisztában, hogy mi a különbség a HTTPS és a HTTP között. Ennek ellenére mégis a SEO stratégia szerves részét képezik.

Természetes kulcsszavak

Igen fontos változás, hogy nem lesz úgynevezett “exact match” keresés az Adwordsben, hiszen a google számára igen fontos, hogy ne kulcsszavakban gondolkodjunk, hanem teljes kérdésekben.

Mivel egyre csak nő a hangalapú keresések száma, így rövid időn belül komoly elvárás lesz a felhasználók részéről, hogy a keresés olyan alapokon működjön, mint egy hétköznapi társalgás.
Ezekhez a valóban fontos és komoly változásokhoz pedig a SEO ügynökségeknek is tökéletesen alkalmazkodniuk kell, hiszen az általuk kezelt oldalak csakis így lesznek megtalálhatóak a legnagyobb keresőkben.

Szigorodnak a büntetések

Tény, hogy a “black hat SEO” többet árthat az üzletnek, mint amennyit a “white hat SEO” segíteni tud, még akkor is, ha erről sokan nem is akarnak hallani. Természetesen a negatív SEO nem egy új keletű kifejezés, azonban minden egyes szakembernek és marketingesnek tisztában kell lennie a jelentésével.

John Mueller, aki a Google egyik szakembere, elmondta, hogy a webmestereknek kilenc hónapjába telt egy kiszabott büntetés kijavítása, ez pedig túl nagy idő ahhoz, hogy portálunk ne rendelkezzen organikus találatok által generált forgalommal. Éppen ezért a vállalkozások számára az a legfontosabb, hogy megvédjék magukat a negatív SEO-tól. Azon cégek pedig, akik egy büntetés után vannak, szintén legyenek óvatosak, hiszen az ismételten igénybe vett tiltott technikák igen komoly bajokat okozhatnak.

Facebook és Twitter

Mivel a Google+ közösségi szolgáltatásai sokkal lassabban kerültek be a köztudatba, mint azt a Google remélte, így sokkal többet fog nyomni a latba a Facebook-on, vagy éppen a Twitteren való jelenlét. Természetesen a Google+ kifogástalanul működik, mégsem ért el akkora népszerűséget, mint mondjuk a Facebook, vagy éppen a Twitter.

Cselekedj helyesen

A legfontosabb a 2015-ös évben tehát, hogy a SEO területén megfelelő átgondolás és előre meghatározott stratégia alapján tevékenykedjünk. Többek között ne azért hozzunk létre blogot, mert már minden versenytársunknak van, hanem azért, hogy a mondanivalónkat a potenciális érdeklődőkkel is megoszthassuk. Ezek mellett pedig tegyünk meg mindent azért, hogy elkerüljük az esetleges hibákat és büntetéseket, hiszen ezek egyre komolyabbak lesznek az idő előre haladtával.